OBILJEŽENA SEDAMDESET TREĆA OBLJETNICA USTAŠKOG ZLOČINA U CERJU

U organizaciji ZUABA Krapinsko zagorske županije i ZUABA Zagrebačke županije i SABA RH  40 članova ZUABA ZŽ i Grada Zagreba je prisustvovalo  KOMEMORACIJI  nevinim žrtvama sela Cerje Jesenjsko, žrtvama  teškog ustaškog zločina nad civilima počinjenog 1.12.1943. godine u znak  odmazde  bojne Pavelićevog tjelesnog zdruga poslije napada partizana na njihovu kolonu.

komemoracija-na-cerju-v

Komemoraciji su bili prisutni mještani sela Cerje, Načelnik općine Jesenje  Maligec Ivan, članovi predsjedništva  ZUABA KZŽ i  članovi ZUABA ZŽ i GZ,.

Položena su vijenci   : SABA RH, Općine Jesenje i ZUABA KZŽ.  U ime SABA RH vijenac su položili Sabina Zagorc, Šime Mudrovčić i  Slavica Bakrač, Odana je počast svim žrtvama minutom šutnje.

Prigodnim riječima komemorativnom skupu  se obratio  Načelnik općine Jesenje Maligec Ivan i bivši predsjednik ZUABA Krapinsko zagorske  Mijo Balija, a komemoraciju je vodio predsjednik ZUABA KZŽ drug Đorđe Popović.

U svom prisjećanju na to tragično jutro 1.prosinca 1943.godine, govornici su istaknuli da su ustaše NDH, bez ikakva povoda i krivnje, bez ikakva  suđenja, na zvjerski način pobili, a potom zapalili  36 mještana sela Cerje i okolnih mjesta, svi odreda  Hrvati, katolici, među njima i dijete od 2 godine,  starci, žene i muškarci. Bio je to stravičan ratni  zločin nad nedužnim civilima pitomog Hrvatskog Zagorja, koji nisu bili komunisti, nisu bili partizani, već lojalni obični ljudi.

Danas to u hrvatskoj javnosti nitko više i ne spominje, jer to su uradili „NAŠI“ za odmazdu protiv „ONIH“, nisu došli mediji, nisu došli povjesničari Instituta za povijest Ivo Pilar, nije bilo predstavnika županije i Republike Hrvatske. Tu je bio samo Načelnik općine Jesenje – sam sa nama antifašistima.

To je bio zločin ustaša ogromnih razmjera, najveći u pitomom Hrvatskom Zagorju, ali danas se o njemu šuti, pa čak se i na sam dan ne podsjeća javnost na te nevine žrtve, jer su ga počinili „naši“.

Čak ni na službenim stranicama općine Jesenje u događanjima i kalendaru zbivanja nije bilo nikakvog komentara ni vijesti, barem kao „In memoriam“

Zašto je tako, odgovor leži i u sadržaju fotografije naše Predsjednice iz Kanade, koja u spornoj zastavi NDH ne vidi ništa loše.

Ali zato se sve medijske snage angažiraju u osudi i čak izmišljenih  zločina partizana u ratu i poraću, u osudi likvidacija  po osudama  prijekih divizijskih vojnih  sudova na tzv Križnom putu, Teznu, Hudoj jami, Macelju i drugima. Tada su ipak bila suđenja, kakva takva, ali su bila suđenja, a u Cerju ni takvog prijekog suda nije bilo.

Poslije toga položen je vijenac, zapaljen lampaš  i odana počast  borcima NOR-a i žrtvama fašizma u centru Jesenja na Spomenik koji se dobro održava od mjesnih vlasti.

 

Naš je stav da hrvatska javnost ima pravo znati objektivnu istinu o karakteru ustaškog režima NDH, o antifašističkoj borbi naroda Hrvatske, Europe i svijeta,a ne mitove o Blaiburgu, Križnom putu Jazovki, komunističkim zločinima, zločinima partizana, a ne pukim pseudoznanstvenih  naklapanja i revidiranja objektivne povijesti u interesu pojedinaca, pojedinih političkih stranaka i dnevnopolitičkih potreba  slijednika klerofašizma.

 

Pripremio tajnik UABA JUG

Stjepan Šafran

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *