Obilježena 75.obljetnica oslobođenja Perjasice i 76.oljetnica osnivanja Kordunaškog partizanskog odreda

U nedjelju 20.kolovoza živopisno kordunaško selo Perjasica bilo je središte  dvostrukog slavlja i sjećanja na slavnu antifašističku borbu naroda Korduna i Hrvatske. U organizaciji obilježavanja ove obljetnice sudjelovali su ravnopravno Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Karlovačke županije, UABA Duga Resa  i Krnjak, te Srpsko narodno vijeće općine Barilović.

12

Vijence  na kosturnicu palih 156 boraca NOB-a i 109 žrtava fašizma položile su delegacije  Saveza antifašističkih boraca i antifašista Repulike Hrvatske u sastavu Petar Mišćević, Ana Medved, Jelica Šafran, Stojan Đorđević i Stjepan Šafran, ZUABA Karlovačke županije na čelu sa Ratomirom Bošnjakom i Mirkom Miladinovićem, općine Krnjak na čelu sa načelnikom Dejanom Mihajlovićem, Grada Duga Rese na čelu sa zamjenicom gradonačelnika, delegacija Srpskog narodnog vijeća općine Barilović na čelu sa Milosavom Kuljaninom. Delegacija UAA Krnjak i UABA Duga Resa.

Prigodnim riječima  skup je otvorio Milosav Kuljanin nadahnuto nabrojavši činjenice zašto je on antifašist danas, zašto su se antifašistički borci digli na ustanak i oružanu borbu 1941. godine i koji veliki  doprinos je boraca i naroda Perjasice i Korduna pobjedi nad nacifašizmom.

Dejan Milošević, načelnik općine Krnjak je istakao da je ustaški režim NDH činjenjem masovnih zločina nad nedužnim građanima Korduna od preko 56 žrtava dnevno urzao ustanak i otpor, te kada je započela borba učinak fašista je više nego prepolovljen, iako se činjenje zločina nastavilo.

Zamjenica Gradonačelnika Duge Rese je istakla veliki značaj antifašističke bore za Repuliku Hrvatsku i izrazila žaljenje za sadašnju reviziju te povijesti.

U ime SABA RH nazočnima se kratko oratio Stjepan Šafran, tajnik UAA JUG Zagreb.

Pripremio Stjepan Šafran

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *