PROTEST protiv najave za preimenovanje Trga Maršala Tita Zagrebu

GRADSKOJ SKUPŠTINI  GRADA  ZAGREBA – predsjedniku,                                             potpredsjednicima, Klubovima zastupnika stranaka GSGZ,                                                            svim vijećnicima

            Odboru za imenovanja naselja, ulica i trgova GSGZ

                                               UPRAVI  GRADA  ZAGREBA

            GRADONAČELNIKU  GRADA  ZAGREBA

 

Poštovana gospodo,

 

Članstvo Udruge antifašističkih boraca i antifašista JUG Zagreb, jedne od najbrojnijih u ZUABA-i Zagrebačke županije i Grada Zagreba, zgroženo je zaključkom odbora  za imenovanje ulica, trgova i naselja Grada Zagreba od 21.7.2017. da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike. Nismo protiv da Grad Zagreb ima Trg Republike, a to je sadašnji Trg J.bana Jelačića, pa neka se to promijeni, a Trg maršala Tita u Zagrebu  mora ostati.

 

Povijesne ličnosti su svjetionici u kojima sadašnji i budući lideri nacije traže inspiraciju ali i odgovore kada ih bespuća povijesne zbiljnosti stave na kušnju.

Narod koji ne poštuje velikane svoje povijesti ne može računati niti na  bolju sadašnjost, niti budućnost – poruka je članstva  Udruge antifašističkih boraca i antifašista JUG Zagreb, koja broji preko 413 članova.

Josip Broz Tito je sin hrvatskog naroda iz Hrvatskog Zagorja.

Josip Broz Tito je priznati vojskovođa antifašističke koalicije, a njegov portret je 2014. godine bio četvrti na obilježavanju dana D u Normandiji prilikom obilježavanja 70. obljetnice iskrcavanja saveznika antifašističke koalicije. Njegovo zapovijedanje, taktika i strategija primijenjena u NOB-u, proučavaju se i danas na najpoznatijim Vojnim akademijama u svijetu.

 

Portret Maršala Tita stoji među 5 portreta najvećih vojskovođa antifašističke koalicije u New Yorku i Washingtonu, a bio je i na obilježavanju obljetnice iskrcavanja Saveznika u Normandiji 2014.godine

Titovo ime nosi preko 80  ulica, trgova i institucija širom svijeta.

Za vrijeme Tita je odlukama AVNOJ-a i ZAVNOH-a utemeljena moderna Republika Hrvatska i njoj pripojeni oduzeti i poklonjeni dijelovi  hrvatskog teritorija od strane Pavelićeve NDH, koji sada čine teritorijalnu cjelovitost zemlje; Istra, Međimurje, Baranja, Rijeka, Zadar, otoci.To je Republika Hrvatska stvorena pod Titovim vodstvom.

 

Titova koncepcija naoružanog naroda, odn. Općenarodne obrane i društvene samozaštite, je jedan od temelja uspješne obrane neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske u Domovinskom ratu.

Josip Broz Tito se cijelog svog života zalagao za ljude, za demokraciju, za bratstvo i jedinstvo svih naroda, za jednakost svih građana bez obzira na naciju, vjeru, rasu i svjetonazor, a što je danas itekako potrebno hrvatskim građanima.

 

Za vrijeme njegova života i vođenja države od 1945. do 1980. godine bruto nacionalno bogatstvo povećano je za 23 puta, Hrvatska je  dobila povijesne granice sa oduzetim dijelovima Dalmacije, Istre, Međimurja i Baranje, bila je ravnopravna  i uvažena država-republika  članica unutar jugoslavenske federacije,  sa Ustavom iz 1974. zagarantiranom suverenošću, sve do prava na odcjepljenje.

Na njegovoj sahrani okupio se cijeli svijet, to je bio jedan od najvećih sprovoda u povijesti čovječanstva, priznajući mu zasluge za mir i napredak čovječanstva,a  ne za navodno diktatorstvo ili zločine. Recite tko je i kada od strane institucija države Europe podnio kaznenu prijavu protiv Tita za zločine? Zločincem ga zovu samo  poraženi fašisti i nacisti u našoj zemlji.

No mi se, kao domoljubi, trebamo zapitati kako bi izgledala lijepa naša Domovina ako bi obrisali Titov svekoliki doprinos iz njene povijesti?

Zašto i kome danas smeta Josip Broz Tito i ime Trga Maršala Tita u Zagrebu?

Smeta domaćim  slugama stranih gospodara kako sadašnjim, tako i bivšim –  ustašama, četnicima i ostalim fašistima kojih nažalost još uvijek ima,  smeta šovinistima svih boja koji pod okriljem ekstremno konzervativnog dijela klera žele izbrisati iz povijesnog sjećanja hrvatskog naroda period 1941-1991. koji je bez presedana u svjetskoj povijesti. To su oni  koji zasigurno ne vole ni hrvatske građane ni Republiku Hrvatsku, već  samo gledaju svoje uske sebične interese.

Gospodo zar nismo svjesni  što se krije iza toga i što će biti poslije?

Da smeta svima onima koji današnju Republiku Hrvatsku žele neovisnu i kvislinšku, koliko je to bila neovisna  ustaška Pavelićeva NDH.

 

Zbog toga se članstvo  Udruga  učlanjenih u Zajednicu udruga antifašističkih boraca i antifašista  Zagrebačke županije i Grada Zagreba  oštro  protivi namjeri promjene imena Trga Maršala Tita, jer je to skrnavljenje povijesnih antifašističkih vrijednosti.

 

Gospodo  zastupnici Gradske Skupštine Grada Zagreba, gospodo dužnosnici Gradske uprave, budite na visini svoje časne dužnosti, te kao predstavnici građana grada Zagreba ne dozvolite da  manipuliraju sa Vama.

Zato poštovana gospodo

SPRIJEĆITE  ARGUMENTIRANOM DEMOKRATSKOM RASPRAVOM PROMJENU IMENA TRGA MARŠALA TITA U ZAGREBU  SADA I ZAUVIJEK NA  SJEDNICI GRADSKE SKUPŠTINE 31.kolovoza 2017.

                                       

Tajnik Stjepan Šafran                                                            Predsjednik Boris Bilićić

 

Dostavljeno     :

–    GRADSKOJ SKUPŠTINI GRADA ZAGREBA.

  • predsjedniku GSGZ, gospodinu Andriji Mikuliću.
  • Potpredsjednici GSGZ
  • potpredsjednici GSGZ
  • potpredsjedniku GSGZ,
  • potpredsjedniku GSGZ,
  • Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova, Zlatku Hasanbegoviću – predsjedniku
  • Klubovima zastupnika u GSGZ Ani Staljenić-Rukavini,Zvane Brumnić, Sandri Švaljek,Tomislavu Tomaševiću, Anki Mrak-Taritaš,, Tomislavu Jonjiću i Dragi Prgometu Gradonačelniku Grada Zagreba gospodinu Milanu Bandiću
  • Upravi Grada Zagreba – Ured gradonačelnika
  • Uredu Gradonačelnika za prostorno uređenje, infrastrukturu i komunalne poslove

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *