KOMEMORACIJA ZA 1.018 NEVINE DJECE U JASTREBARSKOM

Lijepog ljetnog prijepodneva,  u subotu 26.kolovoza,  Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba ( ZUABA ) obilježila je 75.obljetnicu akcije 4.kordunaške NOU brigade kojom je oslobođeno 727 djece iz  dječjeg  ustaškog logora  u dvorcu grofa Erdedya u Jastrebarskom i u selu Donja Reka, jedinstvenog dječjeg koncentracijskog logora u porobljenoj Europi. Tu je od sredine srpnja 1942.godine iz logora Stara Gradiška, Jablanca i Mlake dovedeno  3.336 djece, pretežno sa Kozare i Potkozarja. Umrlo je na razne načine  1.018 djece, a u masovnoj grobnici na mjesnom groblju Jastrebarsko je sahranjeno 468 nevine nejači. Da nije bilo hrabrih humanitarki Dijane Budisavljević, koja je raznim kanalima i načinima spasila velik broj djece, taj broj bi bio zasigurno porazniji. U mjesec i po dana postojanja logora  svaki dan je umiralo prosječno 23 djece, što najzornije demantira suvremene revizioniste, koji govore da je to bilo dječje prihvatilište.

Na grobnicu i spomenik Majka s djetetom vijence bijelih ruža  položili su: SABA RH i ZUABA ZŽ( Vinko Šunjara, Jagoda Bulat i Ivan Fumić), ZUABA i UABA Karlovačke županije ( Mirko Miladinović), UABA Jastrebarsko ( Vinko Kelečić ), UABA Samobor( Franjo Golenko), delegacija Županijskog Srpskog narodnog vijeća i članovi obitelji umrle djece.

Prigodnim riječima skupu se prvi obratio Petar Raić-predsjednik ZUABA Zagrebačke županije i Grada Zagreba i pozvao sve na odavanje počasti djeci minutom šutnje, zatim je govorio  Mihajlo Veljić koji je kao  12 godišnji dječak preživio  strahote,  koje su on i ostala djeca pretrpjeli u tom logoru. Istakao je zlostavljanja djece od strane osoblja logora, neke časne sestre, ali i o nekoliko brižnih žena koje su pomagale djecu.

Sudionik NOB-a Mile Knežević, predsjednik Sekcije 8.kordunaške divizije  NOVH, podsjetio je skup  na akciju 2.bataljona 4.kordunaške brigade u oslobađanju djece  i njihovom trnovitom  putu iz Jastrebarskog  na slobodnu teritoriju.Mr.sc  Ivan Fumić, borac NOB-a i dugogodišnji predsjednik SABA RH, govorio je o nijekanju objektivne istine o ovom logoru od strane  pseudo povjesničara potpomognutih  aktualnim vlastima.

jast

Višnja Srdelić je recitirala  pjesmu o djeci.

Potom  se komemoraciji pridružila grupa mladih antifašista iz redova Radničke fronte, dočekavši transparentom „ DOSTA USTAŠTVA“ grupu gospodina Bogovića.

Da sve ne bude dostojanstveno pobrinula se upravo grupa građana predvođena Beljom iz HOS-a i mns. Milom Bogovićem, koji su sa uzvisine groblja  uz uzvike „ Za dom___“, pod zastavom RH, došli na 15 m ispred „Spomenika majke s djetetom“ gdje smo održavali komemoraciju, uz povike „Za dom____“ i   “ nećete još dugo“ izmolili sa biskupom  Milom Bogovićem “očenaš“, poslije čega je gospođa u crnom uz uzvik  „Za dom___“ došla među nas sa uzdignutom desnicom. Otišla je nakon nekoliko minuta uz tradicionalne prijetnje i uzvike.

Ova komemoracija je protekla bez sudjelovanja predstavnika Grada Jastrebarskog, koji su bili uredno pozvani, te drugih institucija grada i predstavnika medija, što predstavlja sustavnu diskriminaciju antifašizma i antifašističke povijesti, jer isti su u to vrijeme  bili sa biskupom Bogovićem i Beljom na misi za „žrtve komunističkih zločina“i na groblju,gdje su položeni vijenci za poginule ustaše i domobrane.

Predsjednik ZUABA ZŽ i Grada Zagreba Petar Raić obraća se prisutnima

 

Obilježavanje  ovog nemilog događaja stradanja nevine djece, za vrijeme NDH, samo zato što su im roditelji bili druge vjere i nacije je pokazalo da sve žrtve danas nisu iste, da se sustavno radi na zaboravu strašnih zločina počinjenih u ime NDH od ustaša nad djecom i narodom, a da se i uveličavaju i slave  žrtve „ komunističkih zločina“ i „partizanskih zločina“, odnosno pripadnika ustaškog pokreta stradalih u borbi u toku NOB-a ili kao križari poslije rata.

Danas se u hrvatskoj javnosti  govori samo o tzv. „komunističkim- partizanskim zločinima“ u Boričevcima,Jazovki, Hudoj jami, Blajburgu, Teznom , Križnom putu-Macelj, izmišljaju  se velike brojke, a velika iskapanja  u Remete-Šestine, Teznom i drugdje ne potvrđuju broj žrtava kojim se barata. Prešućuju se teški i sramotni zločini  počinjeni u ime NDH od strane ustaša u Gudovcu, Veljunu, Donjem Lapcu, Banskom Grabovcu, Jadovnom , Jasenovcu i brojnim drugim mjestima, koji su, nažalost i bili povod osvetničkim akcijama ustanika u začetku NOB-a.

NE PONOVILO  SE.      SMRT FAŠIZMU – SLOBODA NARODU

Pripremio Stjepan Šafran, tajnik JUG Zagreb

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *