USPJEŠAN POČETAK RADA INICIJATIVE ANTIFAŠIZAM JE MOJ IZBOR

Organiziranjem  prosvjednog skupa protivljenja  prijedlogu Odbora za imenovanje ulica i trgova Gradske skupštine Grada Zagreba  i namjere vlasti  Grada Zagreba da  promijene ime Trga maršala Tita u Zagrebu  položen je prvi ispit. Okupilo se, u predvečerje 28.kolovoza na Trgu žrtava fašizma, unatoč velikom nevremenu, oko tisuću  građana Zagreba i Istre koji su odlučno izrazili svoje neslaganje sa sve izraženijom  fašizacijom Hrvatske, gledano kroz veličanje ustaštva i nacionalne isključivosti. Rekli su NE toj namjeri.

pros

To je bila značajna poruka svim nivoima vlasti, svim akterima u političkoj areni Republike Hrvatske da se neoustaštvo, a time i neofašizam i neonacizam ne smiju  dalje tolerirati, jer ozbiljno prijete  razvoju demokratskih i humanih odnosa.

Govornici su bili studenti, kulturni radnici i umjetnici, obični građani, a poruke više nego jasne, bez imalo govora mržnje prema drugima i drugačijima, već se tražilo da vlasti prestanu  koketirati sa nositeljima  ustašoidne politike, da maknu ploču sa ustaškim pozdravom iz Jasenovca i drugih mjesta, te da ostave ime Trga maršala Tita. Posebno je dramatično upozorenje o opasnostima fašizma uputila  građanka iz Istre, istaknuvši da je Tito zaslužan za to što ona i ostali građani Istre danas govore materinjim hrvatskim jezikom.

Organizacijom ovog skupa, ne prestaje djelovati Inicijativa Moj izbor je antifašizam, već se nastavlja u pripremi novih akcija. Mi iz SABA RH pozdravljamo jasan stav HNS-a o nužnosti brze akcije da se ploča sa dječjeg vrtića u Jasenovcu  ukloni što prije, a ne kako to namjerava vladino Vijeće.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *