DVA PREDSJEDNIKA O FAŠIZMU I ANTIFAŠIZMU – USPJELA TRIBINA

Uoči sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba, u srijedu 30.kolovoza održana je, u punoj dvorani SABA RH,  Javna tribina na temu SUVREMENI FAŠIZAM. Uvodničari su bili bivši predsjednici  Republike Hrvatske  Stjepan Mesić i Ivo Josipović. Pozvana je  i bivša predsjednica Vlade RH gospođa Jadranka Kosor, koja se ispričala zbog obveza. Moderator je bio profesor  Marin Knezović. U uvodnom nastupu prof. Marin je istaknuo temu i njen značaj  u sadašnjem političkom trenutku društva, kada se priprema ukidanje imena Trga maršala Tita, sinonima antifašističke borbe naroda ovih prostora, a time i Republike Hrvatske, koja je upravo po prvi put stvorena u toj borbi.

IMG_20170830_180427_BURST001_COVER

Gospodin Stjepan Mesić se u podužem izlaganju osvrnuo na nedvojbenu povijesnu istinu da je nacizam i fašizam pobijeđen velikom pobjedom demokratskih snaga, ali, nažalost, nije uništen i njegovi oblici se sada pojavljuju u suvremenom svijetu u sve oštrijoj formi od kojih nije imuno i hrvatsko društvo. Obrana slobode i stvaranje neovisne Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata je zlorabljena od strane ekstremnih nacionalista u promicanju neoustaštva, koje danas neposredno  prijeti demokraciji i opstanku države. Na svjetskoj pozornici je globalizam vladavine  kapitala  praćen sve većim osiromašenjem  velikog dijela čovječanstva, a samo SAD su, stvaranjem kriza u zadnjih godinu dana, prodale više oružja nego u proteklom trogodišnjem razdoblju. Osiromašenje većine stvara pogodno tlo za bujanje ksenofobijskih ponašanja, isključivosti, nacionalizama i rasizma, velikih migracija itd.

Gospodin Ivo Josipović je istakao  odgovornost svih društvenih čimbenika da se zlo nacizma i fašizma u začecima ograniči i spriječi, jer aktualne vlasti svojim nečinjenjem i toleriranjem neoustaštva omogućavanju njihovo jačanje na društvenoj sceni, kao što je ukidanje imena Trga žrtava fašizma, ploča u Jasenovcu sa ustaškim pozdravom, razbijanje dvojezičnih ploča na ustanovama, euforije ustaštva na utakmicama i koncertima, širenje govora mržnje po naciji, vjeri i svjetonazoru. U tom je pravcu pozvao sve demokratske snage hrvatskog društva na zajedničku akciju, pri čemu je iznio neke zamjerke organizatorima skupa Inicijative Antifašizam je moj izbor 28.kolovoza, na kojem nije dozvoljeno da govore političari, a ipak su se pojavile neke neprimjerene zastave tome skupu, a govori nisu bili mobilizatorski, nisu ukazivali na rješenja, već samo na problem.

IMG_20170830_180427_BURST005

Po završetku izlaganja postavljena su brojna pitanja i komentari od strane  sudionika, na koje su odgovarali predsjednici, a postavili su ih: Branko Čačuga, Dragica Lovreković i još mnogi drugi, koji su pitali zašto sadašnja Predsjednica ne podržava antifašizam i ne osuđuje neoustaštvo, a da je predsjednik Tuđman bio antifašist, borac NOB-a i general  JNA, koji nije dopustio napade na Tita, partizane i antifašiste, držao je bistu Tita u predsjedničkom uredu, a Predsjednica je izbacila, ide na koncerte Thomsona, ne vidi ništa zločinačko  u ustaškom pokretu i njihovim masovnim likvidacijama, ali zato antifašiste, partizane i komuniste, pa i samog Tita naziva zločincima.

I na kraju umjesto zaključka: tri su predsjednika Republike Hrvatske  demokratskog i antifašističkog svjetonazora, KOJI ŽIVE ANTIFAŠIZAM kao demokratsku stečevinu suvremenog svijeta, a nažalost aktualna Predsjednica se distancira od toga.

Pripremio

Stjepan Šafran, tajnik UABA JUG Zagreb

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *