UZ SVJETSKI DAN MIRA 21.RUJAN –PERFORMANS U SPOMEN PARKU DOTRŠČINA

Prvog jesenjeg dana u osunčanom Spomen parku Dotrščina okupilo se stotinak poklonika   umjetnosti  i kulture sjećanja da perfomansom  OSUNČANA MJESTA spomen parka Dotrščina, umjetnika Zorana Pavelića, obilježe Svjetski dan mira, sjećanjem na nekoliko tisuća nevinih žrtava  fašističkog ustaškog terora, pobijenih u ovoj šumi. Među prvim žrtvama zločinačkog režima NDH su bili istaknuti hrvatski intelektualci i publicisti Ognjen Prica, Otokar Keršovani, Božidar Adžija, August Cesarec .

U ime organizatora, kod Spomen obilježja Put mučenika Vojina Bakića, govorio  je Saša Šimpraga autor projekta Virtualnog muzeja Dotrščina, koji djeluje u sustavu Documente, zatim gospođa Vesna Teršelić i sam umjetnik Zoran Pavelić, a među nazočnima su bili članovi Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba iz UABA JUG i UABA Dubrava-Sesvete, predstavnici SRP-a i Radničke fronte. Nazočan je bio i predsjednk SNV Milorad Pupovac, suorganizator ovog događanja.

 

Stajanjem na osunčanim mjestima Spomen parka,  sudionici su, gledanjem u

nebesko plavetnilo, odavali počast pobijenim  nedužnim građanima Zagreba duž šetnice do  Spomen obilježja poginulima u Zagrebu 1941-1945., a poslije kraćeg prisjećanja o strahotama kod tog obilježja nastavili put u Dolinu grobova uz simbolično gledanje u sunčano svjetlo koje se probijalo kroz grane drveća. Mnogi su se pritom  prisjetili simboličnog otvaranja Virtualnog muzeja Dotršina 2012.godine, kada su oko  svakog krošnatog drveta bile bijele trake, podsjećajući nas na nevinost tih žrtava koje su voljele život, sloodu i svjetlost.

U Dolini grobova, uspomenu na svog  bliskog rođaka Josipa koji je ubijen na ovom mjestu,a nije imao ni punih 19 godina, evocirao je  emotivno njegov unuk , profesor i društveni radnik. Ubijen je samo zato  što se nije mirio sa fašizmom i ustaštvom, što nije mrzio druge ljude, iako još nije bio komunista.

Saša Šimpraga je najavio novi projekt uređenja Omladinskog spomen parka u  Rakov Potoku, na kojem je pobijeno oko 250 mladih ljudi, studenata i radnika.

Tako je dostojanstveno i svečano obilježen 21.rujan Svjetski dan mira u Zagrebu – Gradu heroju antifašističke borbe, nasuprot brutalnoj intervenciji policije u Rijeci 22.rujna na prosvjedu protiv korupcije u  pravosuđu.

Zagre 23.rujan 2017. Stjepan Šafran

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *