O nama

  • Udruga antifašističkih boraca i antifašista JUG Zagreb je pravna slijednica udruženja SUBNOR-a općina Grada Zagreba Trnje i Novi Zagreb, koji su djelovali kao općinske organizacije  SUBNOR-a do  4.1992. godine, a od tada nastavljaju djelovati  kao  Udruge  u svojstvu pravnih osoba unutar Saveza antifašističkih boraca  R. Hrvatske ( SAB RH)  pod nazivom Udruga antifašističkih boraca Novi Zagreb i Udruga antifašističkih boraca Trnje Zagreb, da bi se u 2000. godini promijenilo ime u Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH).
  • Na osnivačkoj Skupštini ovih dviju organizacija , 27.svibnja 1993. godine odlučeno je da se stvori  jedinstvena  organizacija  pod nazivom  SAVEZ  ANTIFAŠISTIČKIH  BORACA PODRUČJA JUG ZAGREB , sa  946 članova, od ukupno 3.630 povezanih boraca antifašista u Gradu Zagrebu, u kojem je tada živjelo preko 17.000 boraca NOR-
  • U Predsjedništvo te nove jedinstvene organizacije izabrani su: Buzaljko Kemal, Ivan Dubravčić, Harej Justin, Ilija Labus, Alfons Peko,Rafael Talvi i Stanko Sikirica, a u Nadzorni odbor Ljubica Fičko,Anđela Pačkić i Josip Valjak. Za predsjednika je izabran  IVAN  DUBRAVČIĆ.
  • 10.1998. godine naša organizacija mijenja ime u UDRUGU ANTIFAŠISTIČKIH BORACA JUG ZAGREB, ( UABA JUG ZAGREB) sukladno novom Zakonu o udrugama( udruženjima građana u RH), sa sjedištem u Kruge 48/II, a za predsjednika je biran ponovo IVAN DUBRAVČIĆ, za zamjenika ALFONS PEKO i za predsjednicu Nadzornog odbora –  LJUBICA FIČKO. Udruga JUG je imala dvije  podružnice Trnje i Novi Zagreb.
  • 2.2002. godine Skupština Udruge mijenja naziv u UDRUGA ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA JUG ZAGREB I SJEDIŠTE U Pavla Hatza 16, sukladno promjenama naziva SAB RH, a za predsjednika je biran Ivan Dubravčić koji to ostaje do 2008.godine, punih 13 godina.
  • Na Skupštini 2008.godine izabran je novi predsjednik UABA JUG JOVAN  IVANOVIĆ, koji je tu dužnost obnašao do 2012.godine.te Izborna Skupština 2012.godine bira za predsjednika DRAGUTINA KOZJAKA, dotadašnjeg  tajnika,A Jovan Ivanović ostaje počasni predsjednik.
  • Dragutin Kozjak ostaje na dužnosti predsjednika do sredine 2013.godine, kada zbog zdravstvenih razloga  dužnost predaje  SVETOZARU MILINKOVIĆU, dotadašnjem zamjeniku.
  • Izborna skupština 22.2.2014. godine za predsjednika bira ŠAFRAN STJEPANA, za zamjenika Milinković Svetozara i tajnika Slavka Cerjanca na mandat od dvije godine.
  • U UABA JUG Zagreb u svom sastavu ima  SEKCIJU ZRAKOPLOVNIH VOJNIH UMIROVLJENIKA – ZVU osnovanu 21.5. 2002. Godine. Inicijator i osnivač su bili drugovi VLADIMIR   ČERNJAJEV, MILOVAN VUKADINOVIĆ I IVAN DUBRAVČIĆ.  Dosadašnji rad Sekcije ZVU se pokazao kao vrlo koristan i nezaobilazni čimbenik ukupnog djelovanja UABA JUG Zagreb. Predsjednik Sekcije ZVU je VLADIMIR ČERNJAJEV, a tajnik Svetozar MILINKOVIĆ.